BROOD VAN HIER EN BROOD VAN ONS


29 oktober 2020

Wat is het verschil tussen 'lokaal brood' en 'korte keten brood'? 


‘Lokaal’ is ‘van hier’. Louter ‘lokale bloem’ produceren, kan iedere maalderij die over lokale grondstoffen beschikt én de vakkundigheid om hiermee een goede bakkerijgrondstof te produceren. Enkele maalderijen in Vlaanderen zetten hier al vele jaren op in, sommigen gedeeltelijk lokaal, een paar uitzonderingen zelfs bijna volledig lokaal. De vraag naar lokale bloem zal enkel toenemen.


‘Korte keten’ is ‘van ons’. Een korte keten product wordt gemaakt met zo weinig mogelijk tussenschakels en komt tot stand door een samenwerking van alle partners. Hierbij staan vertrouwen, eerlijke prijszetting, respect en transparantie centraal. Bij een korte ketenbrood zijn de molenaar en de landbouwer niet louter leveranciers, maar partners. Door deze vorm van samenwerking kunnen de verschillende stappen in het proces veel beter op elkaar afgestemd worden en kan je een uniek product ontwikkelen met een uitzonderlijke kwaliteit.

“Als bakker wil ik graag aan de slag gaan met lokaal geteelde granen. Het brood is 10 cent duurder, maar die kleine meerkost zorgt voor een eerlijke prijs voor de landbouwer.”


– bakker Eddy Van Damme (Dyckbrood)

“Ik ben trots op het Zuver brood dat we maken. Onze klanten zijn heel enthousiast over het verhaal achter het brood én over de smaak.”


– bakker Isabelle (Zuver)