Lokaal Brood is een PWO (praktijkgericht wetenschappelijk)-onderzoek van HOGENT. Op verschillende manieren worden de succesfactoren onderzocht die bijdragen tot een duurzaam korte keten brood initiatief.
Het onderzoek heeft als doel om meerwaarde te creëren. Meerwaarde voor de landbouwer, die een eerlijke prijs voor zijn product ontvangt. Meerwaarde voor de molenaar, wiens ambacht weer in de kijker wordt geplaatst. Meerwaarde voor de warme bakker, die grote concurrentie ondervindt van de lange keten. En ook meerwaarde voor de consument, die een hoogstaand kwalitatief product op zijn bord krijgt, afkomstig van eigen bodem!
Het onderzoek is onderverdeeld in verschillende luiken.
Terwijl het eerste jaar nog 170 rassen gescreend werden (80 winterrassen en 90 zomerrassen), werden het voorbije jaar op 20 rassen het effect van teelttechniek en bodem onderzocht.
De doelgroep van het lokale brood werd onderzocht door middel van een grootschalige enquête in Vlaanderen. De resultaten van deze enquête dragen bij tot het correct vermarkten van de broden.
De beste rassen worden onderzocht op verschillende parameters rond maal- en bakkwaliteit.
Gedurende het eerste jaar onderzoek werden verschillende bestaande initiatieven bezocht in binnen- en buitenland. Hieruit konden de eerste theoretisch onderbouwde succesfactoren geëxtraheerd worden.
Binnenkort gaan we een stapje verder met de opstart van een platform. Hier kunnen de lokale bakker, maalderij of landbouwer in contact komen met andere ketenspelers. Daarnaast zullen ook de goede praktijken die voortkomen uit het onderzoek aangereikt worden.
In nauwe samenwerking met: